Van de Velde collega's

Materiaal Ingenieur

Delphine La Grange – Materiaal Ingenieur

Delphine La Grange behaalde een Bachelor Industrieel Ingenieur en Master in Sustainable & Innovative Natural Resource Management in 2019. Ze kwam na een eerste werkervaring terecht bij Van de Velde, waar ze nu twee jaar werkt. Hoe het met haar gaat bij Van de Velde? Dat lees je in haar testimonial over haar job als materiaalingenieur.

Wat motiveerde je om bij Van de Velde te solliciteren?

Delphine: “Van de Velde is sowieso een aantrekkelijk bedrijf door de gekende merken (Marie Jo, PrimaDonna en Andres Sarda). Ik had ook al veel goede mond-tot-mondreclame over het bedrijf gehoord. Ik ben eigenlijk al sinds lang geïnteresseerd in mode en materialen. Toen ik de functie als materiaalingenieur zag, werd ik aangetrokken door de combinatie tussen het technische aspect en het creatief design. Ondanks mijn beperkte textielachtergrond, kreeg ik het vertrouwen van Van de Velde, en daar ben ik voor gegaan.”

Wat betekent het om sinds twee jaar als materiaalingenieur te werken?

Delphine: “Als materiaalingenieur ben ik verantwoordelijk om materialen te testen en de technische haalbaarheid van de nieuwe concepten te onderzoeken. Ik werk bij de ontwikkeling van de collectie nauw samen met zowel de designer (die het ontwerp maakt) als met de patroonmaaksters en productingenieurs. De twee laatste focussen op de fit en het stik-technische.

Wat ik heel fijn vind aan mijn job is dat er écht teamwork aan te pas komt. Ik werk nauw samen met het designteam en word betrokken bij de ontwikkeling van een nieuwe collectie. Ik kan mee kiezen als het gaat over bijvoorbeeld materialen, kleuren, enz.

Wekelijks stemmen we met het hele ontwerpteam af hoe we tot het ideale product kunnen komen. Mooie materialen, kwaliteit en fit zijn daarbij topprioriteiten. Technisch, zelfstandig werk met mijn computer wordt altijd mooi afgewisseld met diverse teammeetings.”

Kan je nog wat verder inzoomen op hoe de samenwerking met collega’s verloopt?

Delphine: ”Van de Velde is een groot bedrijf, maar het voelt wel degelijk aan als een familiebedrijf. Het valt op dat iedereen heel gepassioneerd is en veel kennis heeft binnen hun vakgebied. Iedereen is heel open en je voelt je meteen welkom. Niets is te veel gevraagd: er is hier totaal geen terughoudendheid om vragen aan elkaar te stellen, ook teamoverschrijdend.”

Hoe zit het met de bedrijfscultuur? Wat maakt werken bij Van de Velde uniek?

Delphine: ”De bedrijfswaarden leven hier heel sterk (Passie, Kwaliteit, Authentiek zijn, Consumenten en Klanten, Ondernemend zijn, Samen sterk). We willen met zijn allen een mooi en kwalitatief product met een perfecte pasvorm op de markt brengen. Ik vind het bijvoorbeeld uniek dat onze producten inhouse gepast worden door eigen medewerkers en dat daar geen taboe rond bestaat.

Toen ik net na Corona startte bij Van de Velde, werd al meteen heel wat georganiseerd vanuit het Van de Velde Connect-team. Zij organiseren maandelijks verschillende activiteiten, van sportactiviteiten (zoals padel) tot creatieve workshops (zoals bloemschikken). Er is voor elk wat wils!

De waarden en het gevoel van samenhorigheid dragen absoluut bij tot een positieve werkomgeving.”

Wat vind je het meest uitdagend aan jouw baan?

Delphine: “Mijn job heeft heel wat uitdagende aspecten:

  • Als materiaalingenieur heb ik veel verantwoordelijkheid: ik sta in nauw contact met de leveranciers en ben ook het centrale aanspreekpunt voor de afdelingen aankoop, kwaliteit, ontwerp, en labo over de collectie en materialen gedurende het volledige ontwikkelingsproces.
  • Ik moet altijd overzicht hebben op een goede spreiding in de planning, op deadlines, en op analytische en communicatieve taken bij de ontwikkeling van een collectie.
  • Kostprijsberekening bij de start van elke nieuwe collectie is een pittige uitdaging waar ik van hou. Aan de hand van de gekozen materialen en het verbruik doen we voorstellen aan het designteam om binnen de afgesproken marges te blijven. Samen zoeken we dan naar een goede balans tussen het visuele en de kost. Zowel prijs, als kleur, elasticiteit en kwaliteit … alles moet perfect zijn.
  • Ik zorg er ook voor, samen met het aankoopteam, dat alle materialen op tijd besteld en geleverd worden om producties te lanceren.
  • Tot slot is het voor mij persoonlijk een ware uitdaging om, als er nog aanpassingen komen tijdens de ontwikkeling van de collectie, leveranciers soms te moeten teleurstellen of heel snel nog nieuwe ontwikkelingen te moeten opstarten. Dat vergt een flinke dosis flexibiliteit.

Je ziet het, geen uitdagingen tekort aan een job als materiaalingenieur!”

Op welke projecten of prestaties ben je trots?

Delphine: “Ik denk vooral aan de eerste keer dat je een collectie waaraan je hebt meegewerkt ‘echt’ ziet en goede feedback hoort. Dan is het hele team blij. Je kan het eigenlijk zien als één groot project. Iedereen heeft hier zo hard aan samengewerkt en het is ons dan toch maar weer gelukt.”

Welke kansen krijg je om bij te leren?

Delphine: “Naast learning on the job, gaan we ook leveranciers bezoeken, gaan we naar beurzen, en krijgen we de kans externe en interne opleidingen te volgen. Onlangs volgde ik zo de opleiding textielkennis en breitechnologie om mijn functie nog beter te kunnen uitoefenen. Je snapt hierdoor beter het textielproces achter de materialen en dat zorgt ervoor dat je beter kan meedenken met de leverancier over wat haalbaar is. Dat zorgt voor een nog vlottere communicatie.”

Hoe ervaar je het leiderschap binnen ons bedrijf?

Delphine: “Mijn directe leidinggevende is de Material Manager. Zij was tot enkele jaren geleden zelf materiaalingenieur, waardoor ze de functie door en door kent. Voor technische vragen kunnen we altijd bij haar terecht.  Ze stimuleert ons om leveranciers te bezoeken en naar beurzen te gaan. Ze moedigt ons ook aan om meer over het technische bij te leren en op zoek te gaan naar innovaties. Een voorbeeld: bij Van de Velde is duurzaam ondernemen een kernwaarde. Bij ons vertaalt zich dat in het zoeken naar mogelijkheden om met bio-gebaseerde of gerecycleerde materialen te werken, altijd met de veiligheid van onze producten als objectief.

Elke materiaalingenieur krijgt ook de mogelijkheid om op bepaalde aspecten dieper in te gaan (bv. kwaliteit, processen, sustainability, …) en we worden daarin ook ondersteund. Ik vind dat dergelijk leiderschap motiverend werkt.”

Wat zou je tegen potentiële kandidaten willen zeggen die overwegen om bij ons bedrijf te solliciteren?

Delphine: “Doen! Er heerst hier een goede sfeer, en je krijgt veel verantwoordelijkheid. Je kan veel bijleren, werkt met veel verschillende mensen samen, en de jobinhoud is heel gevarieerd. Elke dag ziet er anders uit.

Heb jij ook interesse in een job als materiaalingenieur? Momenteel staat er een vacature open bij Van de Velde! Zowel mensen met als zonder ervaring zijn welkom. Denk je niet over het nodige talent te beschikken? Doe zoals Delphine, en ga er toch voor! We moedigen talenten uit verschillende richtingen aan te solliciteren. Delphine’s collega’s studeerden onder andere Textieltechnologie, Productontwikkeling, Modetechnologie, Sustainable Purchasing of Textielontwerp.